Zuleiha deschide ochii

Daca Zuleiha ar fi un film facut de Disney, ar fi despre o printesa care se indragosteste de broasca transformata in print. 

Daca ar fi un film de DC, ar fi Gal Gadot in Wonder Woman care se transforma din victima in razboinica, luptandu-se nu cu dusmanii lumii, ci cu alt tip de dusmani: foamete, frig, oboseala, dragostea pentru ucigasul sotului si teama pentru viata fiului ei.

Cine e Zuleiha?

  • Vaduva unui culac, traieste timp de 15 ani in casa cu el si mama lui. Un sot violent, cu o mama ce seamana mai degraba cu un monstru (si, in discordanta cu parerile oricarei feministe, Zuleiha este impacata cu soarta ei, cu munca de dimineata pana seara, cu saracia cu care a fost obisnuita intotdeauna si cu impacarea spiritelor).
  • “ Tu nu esti in stare nici sa lovesti, nici sa omori, nici sa iubesti…Tu nu traiesti, de-aia mi-e mila de tine”

Cum incepe calatoria ei in tabara deportatilor?

  • Murtaza este ucis de Armata rosie. Asa incepe o calatorie lunga si grea pentru Zuleiha in Siberia, in tabara deportatilor. De data asta, dupa 4 fete ingropate in cimitir, Zuleiha naste un baiat.

Ce se intampla in tabara deportatilor?

  • Ajunsi in tabara, viata merge mai departe pentru ea si restul detinutilor. Incet, incet, ei incep sa isi construiasca o viata acolo, daca o poti numi asa, incercand sa supravietuiasca inca o zi.
  • “pana la urma, o fi bine sa stii dinainte?Asteptarea nu face decat sa te chinuiasca. Dar daca nu stii?Atunci te chinuieste nestiinta, cum o chinuieste pe ea acum”.

Cine este comandantul taberei?

  • In tot acest timp, comandantul este ucigasul sotului ei, Ignatov, un om dur la inceput, dar care incepe sa fie bantuit de mortii sai in vis, rand pe rand. Care incepe sa devina uman cu fiecare greutate prin care trece pentru ca, in final, sa fie salvatorul lui Iusuf, fiul Zuleihei.

In rolurile secundare:

  •  Oamenii care refuza sa isi imparta viata in “inainte” si “dupa”, intelectuali care au calatorit prin Europa, un doctor care se inchide intr-o lume a lui, un pictor  nevoit sa picteze pe ascuns si personajul negativ, pe care ajungi sa il urasti cel mai tare, un detinut care face orice sa intre in gratiile conducatorilor.
  • “Si ea va simti ca durerea care a umplut lumea n-a disparut, dar a lasat-o sa respire.”

Daca ti-a placut, incearca si :

  • Crima si pedeapsa – Feodor Dostoievski, prima carte care mi-a adus nopti intregi de cosmaruri, cu un personaj care e convins ca, fiind un om superior, are dreptul de a ucide. Dupa ce face asta incep, incet-incet, remuscarile printr-o calatorie interna profunda.
  • Omul in cautarea sensului vietii -Viktor Frankl, o autobiografie a unul om care a supravietuit lagarelor naziste. La intoarcere a teoretizat logoterapia, conform careia motorul care te tine in viata, chiar si in conditii inimaginabile ca cele de la Auschwitz, este cautarea sensului vietii.

Read and be happy 🙂 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s