Cum arata pentru Anne Bronte o viata plina de moralitate?

Recenzie Agnes Grey- Anne Bronte

Dupa ce le-am  citit pe cele mai cunoscute din familia Bronte,  Charlotte si Emily, a venit si randul lui Anne, de care nu am auzit la fel de mult.

Cartea am gasit- o in Auchan, unde au o intreaga colectie „100 de nume cu renume”. Si nu am putut rata ocazia de a citi inca o carte scrisa de una din intemeietoarele realismului critic din literatura engleza.

De fiecare data cand citesc o carte scrisa de o femeie din acea epoca sunt uimita de curajul lor, intr-o perioada in care femeilor cu greu le era ingaduit sa invete sa scrie si sa citeasca. Aceasta cartea nu face nota discordanta, iar eroina romanului este o femeie care trece peste tot ce este greu din dorinta de a razbate prin propriile forte, cu educatie, eleganta si onoare.

In dialog cu cititorii, pe alocuri se scuza si isi explica mai amanuntit parerile care ar putea fi interpretate intr-un mod mai putin placut:

N-am de gand sa ii fac pe cititori sa suporte relatarea plecarii de acasa in acea dimineata mohorata de iarna…

Conform Wikipedia, si Anne a fost guvernanta, la fel ca personajul din Agnes Grey. Cartea este scrisa sub frma unui jurnal al lui Agnes, povestindu-ne ce se intampla in familiile burgheze in care a ajuns, gandurile ei cu privirie la felul in care acestia au fost educati si ne aduce si detalii legate de modul de viata. Agnes este obiectiva, insa un fin observator al firii si capriciilor umane, un om care vede bunatatea din fiecare, indiferent de pozitia sociala.

Desi treptat isi pierde speranta la o viata frumoasa si linistita, ea incearca sa le fie altora de folos si cu blandete le insufle valorile morale

De fapt, ma consideram tot ata de capabila ca si cei mai capabili dintre ei si doream sa stie ce gandeam si sa nu-si inchipuie ca ma socoteam o simpla slujnica ce-si cunoaste prea bine lungul nasului pentru a nu merge alaturi de asemenea domni si doamne de vaza

Pana la finalul cartii evolueaza, de la fetita timida, care accepta jignirile fara sa spuna nimic si se resemneaza sau se inchide in casa, la femeia puternica, ce poate tine fraiele discutiei si isi poate expune argumentele.

Pot spune ca nu m-a impresionat atat de mult pe cat mi-s fi dorit, insa a fost o lectura placuta, care m-a dus putin in timp.

Daca ti-a placut incearca si :

  1. Fiice doctorului MarchLuisa May Alcott – cele 4 surori sunt cred cele mai bune femei despre care am citit, auzit sau intalnit vreodata.
  2. Jane EyreCharlotte Bronte –  cu siguranta ai auzit de ea pana acum sau ai vazut una din ecranizari
  3.  TessThomas Hardy – vazuta de unii o eroina cu multa dragoste de dat iar de altii doar o femeie usoara ce prinde barbatii in mrejele ei, carteaiti va ramane mult timp in minte.

Read and be happy 🙂

2 gânduri despre „Cum arata pentru Anne Bronte o viata plina de moralitate?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s