Puterea de Naomi Alderman – Oare ai sti ce sa faci cu atata putere?

O carte cu adevarat puternica

Trebuie sa va marturisesc de la inceput ca mi-a placut premisa. O lume condusa de femei, in care balanta puterii se schimba. La fel de tare mi-a placut si cartea, nu degeaba a fost New York Time bestseller. Nu doar subiectul mi s-a parut unic si puternic, ci si modul in care a fost scrisa cartea. Atentia la detalii, modul in care personajele au evoluat si toate imaginile atat de minutios descrise incat te introduc in atmosfera. Personele sunt reale si imprevizibile, iar capitolele alterneaza, fiacare avand in centru un personaj.

Inceputul cartii prezinta cu mult realism ( seamana chiar cu o scriere jurnalistica pe alocuri) violuri, abuzuri si viata femeilor islamice. Apoi urmeaza formarea unui cult ce poate avea adepti, cum se iau deciziile, cum se transforma personajele

Acum puterea este a barbatilor.  Dar daca ar fi a femeilor?

Dintr-o data, fara niciun avertisment, toate tinerele din lume descopera ca au inauntrul lor o forta electrica pe care o pot folosi cu ajutorul mainii. Tot ele pot trezi aceasta forta si altor femei trecute de adolescenta, si de atunci incolo toate femeile care se nasc au aceasta abilitate, care devine status-quo.

In carte capitolele alterneaza in functie de personajul central, personaje aflate la polul opus si care, fiecare prin alt mod, joaca un rol crucial in procesul de schimbare al puterii.

Astfel, ii avem in rolurile principale pe:

Ally/ Maica Eva – victima a abuzului sexual in casa adoptiva, isi da seama ca trebuie sa lupte pentru ea, fuge de acasa dupa ce isi omoara tatal vitreg in timp ce o viola. La putin timp isi incepe propriul cult, in care ea devine Maica Eva si isi atrage multi adepti.

Roxy– membra de baza a unei grupari mafiote, dupa ce isi razbuna mama preia afacerea tatalui ei si o pornese si pe a ei, cu un praf ce amplifica puterea femeilor. Asemenea unui lider al mafiei, isi face prieteni si dusmani si o ajuta pe Maica Eva de fiecare data.

Tunde– singurul baiat reprezentat aici ca persoana importanta, ajunge reporter din greseala dupa ce filmeaza o lupta intr-un magazin. El reuseste cu farmecul personal sa castige increderea femeilor, in timp ce puterea lor creste, si sa transmita lumii cum se intampla asta, pas cu pas.

Margot – politician ce profita inca de la inceput de starea de panica generala si isi bazeaza campanie pentru postul de senator pe infiintarea taberelor si incurajarea folosirii energiei intr-un mediu controlat. Una din fiicele ei, Jos, devina victima in razboiul mamei sale.

Imi place ca aceasta carte a reusit cu brio sa raspunda la cele mai importante intrebari:

Ce faci atunci cand normele sociale nu se mai aplica si vrei sa le rescrii? Te poti imbata cu putere? Te pot face sa vezi lucrurile altfel, si din victima sa devii calau?

Alte trei carti care vorbesc tot despre societati in care legile nu se mai aplica:

  • Povestea Slujitoarei – Margaret Atwood ( atunci cand femeia devine doar un instrument pentru perpetuarea speciei)
  • Imparatul mustelor – William Golding (ai zice ca un grup de copii naufragiati pe o insula nu ar trebui sa se confrunte cu natura umana, in adevarata ei forma)
  • Eseu despre orbire – Jose Samarago ( atunci cand lumea intreaga orbeste si cand stii ca celalalt nu te vede, cine esti cu adevarat iese la suprafata)

 

Read and be happy 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s