Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay

Asteptarile mele pentru astfel de carti

Din pacate, inca de la inceput pot sa va spun ca aceasta carte nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Sau poate asteptarile mele au fost prea mari? Am observat ca, intr-adevar, odata cu trecerea timpului si cu cresterea numarului de carti citite, stiu exact ce vreau de la o carte si ma intristez cand nu gasesc ce imi doresc.

Povestea  lui Sarah este emotionanta si te face sa te intrebi unde incape atata cruzime. Cum poti crede ca este un lucru bun sa faci rau unui alt om, doar pentru ca exista si ca este diferit de tine? Bine, aceasta ura nu este noua, aceleasi intrebari mi le pun si de fiecare data cand citesc o carte despre sclavie ( apropo, exista acum mai multi sclavi decat în orice alt moment al istoriei omenirii )

sclavie-4

Exista ura impotriva oamenilor gay, impotriva celor de alta religie sau alta culoare. In toate discutiile despre roboti se vorbeste cu teama despre pierdurea umanitatii si a constiintei, atunci cand/daca vom fi preluati de roboti. Dar oare multi dintre noi au avut vreodata asta? Compasiunea nu este o dimensiune umana importanta?

De ce nu m-a impresionat cartea asa cum ma asteptam

Desi mi-a placut povestea, nu pot spune ca m-a atras in mod special modul in care a fost scrisa cartea. Nu esti nici cea mai proasta carte citita, pentru ca altfel nu as mai fi terminat-o, insa nici nu ma face sa incerc mai multe carti scrise de Tatiana de Rosnay.

Cartea este scrisa la persoana I si, desi monologul interior este este normal sa fie prezent, mi-ar fi placut ca personajul sa nu spuna chiar fiecare gand si sa explice absolut orice. In schimb as fi vrut doar sa ma duce pe mine, cititorul, in directia aia pentru a descoperi cum s-a simtit la fiecare pas. Asa, cand imi explici tu absolut tot, simt ca imaginatia mea nu mai are loc ( m-am simtit ca si cum autoarea nu ar fi avut incredere in mine ca pot sa trag singura concluziile).

Intregul plot al unei americance ce nu se simte acasa in Paris, cu un sot care o inseala si o familie care nu o accepta nu a reusit sa ma convinga, iar povestea de dragoste de la final mi s-a parut previzibila.

Context istoric

Conform Wikipedia informatiile despre masacru descrise in carte sunt adevarate:

Razia de la Velodromul de iarna a fost cea mai mare razie și operatie de arestare in masa de evrei realizata în Franța in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Ea a avut loc la 16 iulie 1942 și a vizat în special evrei straini sau apatrizi (fara cetatenie) refugiati in Franta.

Regimul colaborationist de la Vichy a mobilizat sub codul Vant de primavara  politia franceza pentru a participa la aceasta operatie: in Parisul (aflat sub ocupația Germaniei), circa 4,500 polițiști, jandarmi si voluntari francezi au arestat  13,152 evrei, inclusiv 4,115 copii. De acolo ei au fost trimisi in lagarul de concentrare Drancy și în alte cateva locuri, in asteptarea deportarii lor în lagare de exterminare.

Mai puțin de o suta de persoane, dintre care niciun copil, au supraviețuit deportarii.

Cartea aminteste de discursul presedinteleui Chirac din 1995, pe care il gasiti in intregime aici : http://www.levendel.com/En/html/chirac-s_speech.html.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s